Saker att tänka på när du bygger ett Aerohive nät……

över 6 år sedan

Aerohive´s trådlösa lösningar är helt fantastiska, det vet vi sedan länge. I våras fick vi dessutom chansen att testköra deras enterprise switchar som en del i ett större nätverksprojekt, våra förväntningar var skyhöga. Det vi kan konstatera från projektet är att dom kommer bli en intressant spelare i enterprisesegmentet, även om dom har en ganska lång väg att vandra innan dom nått i mål. Läs om våra erfarenheter från detta projekt.

För inte så länge sedan skulle jag tillsammans med en kollega bygga om IT-infrastrukturen ute hos en av våra kunder. Nya servrar, ny domän, nya switchar, nya accesspunkter, ny brandvägg, you name it. Riktigt kul projekt.

När man får chansen att bygga ett helt nytt nätverk med ny hårdvara vill man gärna bygga det så bra som möjligt: Säkert, snabbt, och redundant.

Till switchingen fick jag fem Aerohive sr2124p att leka med. "Inga problem" tänkte jag, hur stor skillnad kan det vara mellan Aerohive och t.ex HP eller Cisco? Famous last words. Stacking var min första tanke. Jag kollade lite snabbt på framsidan av switchen och noterade att bredvid en av portarna stod det "Stack". Även en av LED-lamporna indikerade stöd för stacking-funktionen. Great. För att vara på den säkra sidan kollade vi upp om det såldes stacking-kablar, och det gjorde det, dyrt också. 5 stacking-kablar beställdes. Nästa feature jag ville ha med i min design var LACP för att öka redundans och skapa last-balansering.

När switcharna hade levererats var det dags att konfigurera... Trodde jag i alla fall. När jag skulle logga in i HiveManager (Aerohives cloud-manageringsgränssnitt) visade det sig att Aerohive inte hade skapat en HiveManager-instans som vi kunde jobba i. Det skickades fler supportmail än man kan räkna på fingrarna fram och tillbaka mellan oss, Aerohive-återförsäljaren, och Aerohive själva; men fortfarande inget login.

Flera dagar senare tröttnade jag och ringde upp Aerohive för att få löst problemet. Då visade det sig att min mailadress tidigare varit kopplat till en annan kunds HiveManager, därför hade ingen HiveManager-instans blivit skapad. "OK... Men varför har ni inte följt upp problemet och bett om att få en annan mailadress?

Några mail och samtal senare var problemet löst.

Äntligen dags att konfa. I vanligt fall vill man stacka switcharna innan man göra så mycket annat med dem, eftersom konfigurationen förändras rejält efter stackingen. Det första jag gjorde var att leta upp menyn där man konfigurerar stacking. Jag hittade ingenting. Ett mail till Aerohive skickades iväg. Tillbaka kom svaret "Vi stödjer inte stacking i dagsläget".

De har alltså sålt oss "stacking"-kablar som inte går att använda till stacking? Här var det bara att bita i det sura äpplet och skissa på en ny switching-design.

Efter lite VLAN-konfiguration var det dags att sätta upp LACP. Till min förvåning kunde jag inte hitta något om LACP, däremot hittade jag ett ställe där man kunde aggregera interface.

Några google-sökningar senare visade det sig att Aerohive-switchar inte stödjer LACP, endast statisk länkaggregering. Nu blev jag lite trött...

Dessa switchar som de kallar för "Enterprise switchar" har inget stöd för varken stacking eller LACP. I min värld är det inte "enterprise" på något sätt.

Värt att tänka på nästa gång man funderar på att köpa in ett par PoE-switchar till Aerohive-accesspunkter.

Det skall tilläggas att Aerohives trådlösa lösningar är fantastiska. Det är otroligt smidigt att sätta upp och funktionaliteten i HiveManager är snudd på oöverträffad. Den dagen switcharna kommer ikapp (och den dagen man får ordning på sin marknadsföring) så kommer Aerohive på riktigt vara en utmanare i datacentret. Men just nu är det en bit kvar. Köper du Aerohives trådlösa nät och vill bygga ett seriöst nätverk, avvakta med switcharna!

Mathias Bjurbäck

CISSP-certifierad Säkerhetskonsult hos CGit