Nutanix Acropolis: Anledningen till att du kan spara in på alla VMware/Microsoftlicenser du använder för virtualisering i ditt datacenter!

över 6 år sedan

Nutanix tar virtualisering och det hyperkonvergerade datacentret till en helt ny nivå.

Under den första veckan i november blev det offentligt att ytterligare en stor Server/Storage tillverkare kommer att satsa på Nutanix. Lenovo blir den andra efter Dell att göra det som vi på CGit har gjort i två år nu: Hyperkonvergerad Infrastruktur på riktigt. Redan nu ryktas det om att ytterligare en större tillverkare inom kort kommer meddela att man börjar erbjuda lösningar baserat på Nutanix.

Vad är det som får tillverkare efter tillverkare att sluta sig till Nutanix?

Förutom att det är en av marknadens ledande lösningar för den här typen av lösningar så finns det troligen andra förklaringar också.

Nutanix kan naturligtvis köras med vilken Hypervisor som helst. Du kan blanda och ge mellan VMware och Microsoft utefter vad som passar dig bäst. Men det var nyheten om Acropolis, tidigare i år, som slutligen övertygade oss om att Nutanix verkligen kommer kunna utmana de största.

Till skillnad från alla andra stora tillverkare så har inte Nutanix något arv att ta hänsyn till. De har designat sin lösning från grunden upp. Resonemanget att ”skall man göra det rätt, skall man göra det rätt från början”, gäller i högsta grad här. Alla större, redan etablerade, leverantörer har i sin strävan att göra ”Hyperkonvergerade” lösningar tagit befintliga server/storage/nät-lösningar och sedan försökt att göra göra dem till ”Hyperconverged” baserat på hårdvara. Få, eller ingen, har riktigt lyckats. Beteckningen ”Frankenblock” för vissa av branschens försök till detta har cirkulerat ett tag.

Förutom att hårdvarutillverkarna försökt hänga på hyperkonvergerade trenden så har även VMware satsat på sin ”Evo-Rail”. Ett försök att tillsammans med de stora tillverkarna att skapa en motsvarande plattform som Nutanix redan gjort. Framgången har inte riktigt blivit vad man önskat och av de företag som satsat på Evo Rail (EMC, DELL, Fujitsu, HP) så har Dell gått med Nutanix (och köpt EMC dessutom) och HP har hoppat av.

Vad Nutanix nu gör i och med Acropolis, är att gå ytterligare ett steg längre. Istället för att nöja sig med att skapa en sann hyperkonvergerad plattform där användarna kan välja mellan VMware och Microsoft Hyper-V så har man skapat sin ”egen” Hypervisor baserat på KVM. Oavsett om du väljer VMware, Hyper-V eller Acropolis så hanteras allt exceptionellt enkelt genom Nutanix GUI, Prism. Något som gör att tröskeln för att använda KVM, vilket kanske har varit en svårare hantering, nu är borta. Att använda KVM är plötsligt lika enkelt (eller enklare?) som att använda VMware eller Hyper-V.

Man tar alltså bort behovet av VMware eller Hyper-V som hypervisor. De två, oomtvistat, dominerande företagen inom virtualisering är plötsligt utsatta för konkurrens. Vilket inte tidigare har hänt i någon betydande omfattning. Att det dessutom tar några få minuter att flytta VMs från VMware eller Hyper-V till Acropolis kommer också få de traditionella leverantörerna av hypervisors att sova lite sämre.

Så vad betyder det för dig som användare och kund? Först och främst betyder det kraftigt minskade licenskostnader. Ta en stund och räkna igenom vilka kostnader ni lägger per år i VMware licenser exempelvis. Fundera sedan på hur er CFO skulle reagera om du kom in och sa att du kan spara samma summa, per år.

Att detta är något som verkligen retar upp VMware så till den milda grad att företagsledningarna har kastat pajer på varandra helt öppet, tyder bara på att Nutanix är något på spåren. Eller som ”The Register” skriver härVem är det som gråter av rädsla på insidan egentligen? Hint: Det är VMware.

Självklart skall man vara realistisk och varje miljö och scenario måste granskas i detalj. Acropolis kanske passar i 90-95% av alla driftsmiljöer. Men fram till den dagen att det är 100% så behöver en ordentlig förstudie göras.

Vi på CGit har kört Acropolis sedan releasen och vi kör den skarpt i drift idag. Om ni vill veta mer, få en demo, eller bara titta på hur det ser ut. Ta kontakt med oss: för såväl Hyperconvergerad infrastruktur som KVM är något som du som CIO/Driftsansvarig kommer få ta ställning till den närmaste tiden. Frågan är bara om det är du som skall lyfta frågan, eller om det skall komma från ekonomichefen?